1 – Feestelijk ontbijt met jubilerende Senioren Zomerschool  16 julii
De Senioren Zomerschool bestaat dit jaar 10 jaar. Welkom op maandag 16 julii Om 9.30 uur vindt de opening plaats op Het Plein in het Oude Dorp. Aansluitend wacht u een heerlijk ontbijt dat mede mogelijk is gemaakt door de Ondernemersvereniging ‘Het Oude Dorp’.
klik hier voor de foto's2 – De Parel van Beeld en Geluid in Hilversum 17 juli 
Het Parelarrangement 65 jaar Televisie Entertainment is een feestelijk programma. U ziet u een korte film over het Instituut Beeld en Geluid en het nationale radio- en televisiearchief. Daarna volgt een interactief filmprogramma. 
klik hier voor de foto's


3 – Workshop Zomers bloemstuk maken 18 juli
Onder deskundige leiding aan de slag met zomerse bloemen om een mooie creatie te maken. 
klik hier voor de foto's4 – Lezing: Het landschap Houten 19 juli
Marijke van Eijkeren is tekstschrijver en fotograaf en heeft enkele jaren terug het boek 'Houten: het landschap' uitgegeven. Met foto's en tekst laat Marijke zien hoe mooi de natuur dicht bij huis is en hoe de geschiedenis zijn sporen achterlaat in het landschap. 
klik hier voor de foto's

 

5 – Rondleiding Fort Rhijnauwen 20 juli
Fort Rhijnauwen, een machtig vestingwerk. De bouwstijl van Fort Rhijnauwen en de staat ervan zijn uniek. Ook qua omvang is dit fort het enige in zijn soort. Het Fort omvat ruim 31 ha en is daarmee het grootste fort van de waterlinie. Behalve de vesting heeft het fort ook een waardevol natuurgebied. 
klik hier voor de foto's
6 – Bezoek Rechtbank Den Bosch 23 juli 
Een vrijwillig bezoek aan de rechtbank in Den Bosch brengen is een mooie manier om meer inzicht te krijgen bij de procedures van de Nederlandse rechtspraak.  We bespreken met een rechter hoe sommige zaken verlopen. 
klik hier voor de foto's

7 – Wandeling Eiland van Schalkwijk 24 juli
Het Eiland van Schalkwijk heeft vele wandelmogelijkheden. U wandelt over verharde en onverharde wegen onder leiding van Enkele ervaren gidsen. We lopen langs historische en waterbouwkundige werken naar Fort Werk aan de Korte Uitweg. klik hier voor de foto's


8 – Lezing over de geschiedenis van Berlijn 25 juli
In Berlijn zijn nog altijd de sporen te zien van de vorsten van het huis Hohenzollern, die vijf eeuwen lang hun stempel op de stad hebben gedrukt. Het Berliner Schloss, de Gendarmenmarkt, de Brandenburger Tor, het Rijksdaggebouw: alle zijn ze gebouwd in opdracht van Hohenzollern-heersers en hebben hun eigen, bewogen geschiedenis.
klik hier voor de foto's

9 – Stadswandeling Historisch Wageningen 26 juli 
Wageningen, bij velen bekend door het tekenen van de capitulatie, dat het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog. Maar er is meer in Wageningen: kunst, cultuur, natuur en horeca. We bekijken o.l.v. een gids het middeleeuwse Wageningen. 
klik hier voor de foto's


10 – Glasblazerij en Boottocht Leerdam 27 juli
We starten de dag in de Glasblazerij te Leerdam met koffie en appelgebak. Daarna krijgt u een demonstratie ambachtelijk glasblazen. Aansluitend wacht de boot voor een twee uur durende tocht over de Linge met lunch aan boord.
klik hier voor de foto's


11 – Proeverij van Italiaanse producten en … pizza bakken 1 augustus
Middenin de Kromme Rijnstreek tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede waant u zich even in Italië. De geur van cantucci en salami komt u tegemoet als u in Werkhoven Landgoedwinkel Landrucci binnenstapt. 
klik hier voor de foto's


12 – Stadswandeling IJsselstein 2 augustus
De historische binnenstad van IJsselstein nodigt uit om een wandeling te maken. Ervaren gidsen vertellen alles over IJsselstein en haar monumenten. 
klik hier voor de foto's 13 – Fietstocht langs Beatrix sluis 
Vanaf het zwembad fietst u een interessante tocht, waarbij u kunt genieten van het prachtige uitzicht over de Lek en het landelijk gebied van Schalkwijk. Na een heerlijke lunch bij het Waalse Erf fietst u door naar de Beatrix sluizen, die al sinds 1938 geopend zijn. 
klik hier voor de foto's14 – Kamp Amersfoort Nationaal Monument 9 aug
Kamp Amersfoort is één van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. Hier wordt de herinnering levend gehouden aan wat zich in de jaren 40-45 heeft afgespeeld in en rond Amersfoort. 
klik hier voor de foto's15 – CU2030 10 aug
Onder genot van een kopje koffie of thee wordt u meegenomen in de ontwikkelingen over het Stationsgebied Utrecht. De aanleidingen voor de stadsvernieuwing worden besproken, het achterstallig onderhoud sinds de bouw van Hoog Catharijne, de verloedering van de stad, een groeiend aantal reizigers, een groeiend aantal inwoners van de stad én de behoefte om het water weer terug in de singel te krijgen. 
klik hier voor de foto's16 – Lezing ‘Na de bevrijding’ van Ad van Liempt 13 aug
Nederland explodeerde zo ongeveer toen het bevrijd werd van de Duitse bezetter. Maar na het feest van de vrijheid volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. De wederopbouw, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, het verdwijnen van de schaarste en armoede. 
klik hier voor de foto's17 – Hofjeswandeling en rondvaart door de grachten in Utrecht 14 aug
U wandelt onder begeleiding van gildegidsen door steegjes, verborgen hofjes met prachtige flora en oude bomen, langs de grachten en werven en luistert u naar de geschiedenis hiervan.  Hierna volgt een rondvaart  van een uur door het centrum van Utrecht. 
klik hier voor de foto's


18 – Indoor mini boerengolf 15 aug
Bij boerderij De Weistaar, in de buurt van Maarsbergen, speelt u boerengolf op een prachtige locatie. Het spel wordt gespeeld met unieke speelmaterialen, waaronder de bijzondere stick met klomp.  
klik hier voor de foto's


19 – Rondleiding Slot Zuylen met bijzondere tuin
 16 aug
Een middag met historie, cultuur en een rondleiding door een bijzondere tuin bij dit bezoek aan Slot Zuylen. Het slot ligt aan de Vecht en natuurlijk wordt de geschiedenis van Belle van Zuylen verteld. 
klik hier voor de foto's


20 – Houten – fietsstad 2018 17 aug
Dit jaar is Houten voor de tweede keer verkozen tot fietsstad van het jaar. U bent welkom in de Raadzaal van het gemeentehuis. Aan bod komen aspecten zoals proces, politiek, bevolkingsgroei, stedenbouw en opbouw. Aansluitend ziet u de film ‘Easy Town’. Vervolgens fietsen we gezamenlijk door Houten-Noord. 
klik hier voor de foto's

 
21 – Botanische Tuinen Utrecht 20 aug
De Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit. 
klik hier voor de foto's


22 – Zandsculpturen Garderen 21 aug
Schilderijen en het leven van de bekende Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw komen tot leven in prachtige beeldhouwwerken van zand.
klik hier voor de foto's23 – Gevangenis Nieuwegein 22 aug
De Dienst Justitiële Inrichtingen voert, namens de minister van Veiligheid en Justitie, straffen en vrijheidsbenemende maatregelen uit. De dienst is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van gevangenen en werkt met hen samen aan de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. 
klik hier voor de foto's


24 – Op reis door eeuwen muziekgeschiedenis 23 aug
Muziek is van alle tijden en alle plaatsen. Maar elke tijd en elke plaats kent wel haar eigen muziek. Er zijn werelden van verschil tussen Bach (Matthäus Passion) en Bernstein (Westside Story) en tussen pianostukken van Beethoven, Brahms, Borodin, Bartok en Boulez. 
klik hier voor de foto's

25 – Filmvoorstelling in Theater Aan de Slinger