Tai Chi

1 – Tai Chi
Deze activiteit is, door de grote belangstelling herhaald. Als iemand Tai Chi beoefent, is een set langzame, ontspannen uitgevoerde, vloeiende bewegingen. U wordt geconfronteerd  met uw eigen motoriek en lichaam. U komt er achter dat u op een ‘verkeerde’ manier beweegt en ademt. Praktisch gezien is Tai Chi een manier om het verloren gegane contact met uw lichaam te herstellen.
klik hier voor de foto's

 2 – Gevangenis Nieuwegein

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) voert, namens de minister van Veiligheid en Justitie, straffen en vrijheidsbenemende maatregelen uit die door de rechter zijn opgelegd. U krijgt een film te zien over hoe het er in de Penitentiaire Inrichting aan toegaat. Aansluitend volgt er een rondleiding door een deel van het gebouw.
klik hier voor de foto's

 


3 – Orkestopstelling

Op radio (bijvoorbeeld Radio 4, Classic FM) of op televisie (Nieuwjaarsconcert of Maestro) en in de klassieke concertzaal is het zo’n vanzelfsprekend verschijnsel: het orkest. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Want hoe zit zo’n orkest in elkaar?
klik hier voor de foto's4 – Fort bij ‘t Hemeltje
Fort bij ’t Hemeltje, gebouwd in 1881, dankt zijn naam aan een voormalige boerderij annex herberg en is het jongste grote verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het was berekend op 250 manschappen en 34 stukken geschut. 
 klik hier voor de foto's


5 – Workshop NLP & Inzichten van de Tolteken
NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) gaat over het bewust worden van de communicatie met jezelf en anderen, hoe je gebeurtenissen ervaart, daaraan betekenis geeft en hoe je dat eventueel kunt veranderen. De inzichten van de Tolteken (meer dan 2000 jaar oud) en NLP vertonen veel overeenkomsten. NLP heeft zijn wortels in de psychotherapie en wordt ingezet als therapeutische methode. 
klik hier voor de foto's

6 – Proeverij in De Pronckheer Cothen
Houdt u van niet-alledaagse gerechten, vergeten groentes, kleine verrassende hapjes? Dan is wellicht een proeverij bij De Pronckheer in Cothen iets voor u. 
klik hier voor de foto's

 

 

7 – Workshop Bloemschikken Makeblijde
In de prachtige tuinen van Makeblijde zijn we dit jaar weer te gast om deel te nemen aan een workshop bloemschikken. U gaat een leuk uniek bloemstukje maken op een kop en schotel. 
klik hier voor de foto's

 


8 – Gouda: stadswandeling, zomerconcert en Sint-Janskerk
Gouda, een stad met een rijke historie en een veelzijdige cultuur. Onder begeleiding van een gids maken we een historische stadswandeling van 1,5 uur welke begint bij de Waag.Vervolgens gaat u lunchen. Om 13.00 uur begint het zomerconcert in de Sint-Janskerk. 
klik hier voor de foto's


9 – Gimborn Arboretum Doorn
In Doorn ligt het Gimborn Arboretum, het levenswerk van de inktfabrikant Max von Gimborn. Hij bracht hier, vanaf 1924, zijn verzameling bomen en struiken naar toe. Na zijn dood kwam het park in bezit van de Universiteit Utrecht en het is nu het Nationale Bomenmuseum. 
klik hier voor de foto's


10 – Op zoek naar uw voorouders

Deze kennismaking is bedoeld voor diegene die nu (eindelijk) zijn of haar familiegeschiedenis in beeld wil brengen. De organisatoren willen de deelnemers wegwijs maken in de grote hoeveelheid informatie die op dit gebied voorhanden is.

11 – Spakenburg

Folklore, visserij en boottocht Een gevarieerde dag in Spakenburg. U bezoekt het Klederdracht- en Visserijmuseum voor een rondleiding met gids. Na dit bezoek wandelt u door het pittoreske Spakenburg en ziet u de oude botters liggen in de haven. Bij Rederij de Zuidwal ligt de boot klaar om te varen over de Randmeren en de Eem. Onderweg krijgt u een lunch.
klik hier voor de foto's
 

 

12 – Bos Nieuw Wulven en ‘biezenvelden’ 
Aan de noordkant van Houten ligt Nieuw-Wulven. Dit bos, op het grensgebied van Bunnik en Houten, beslaat ongeveer 110 hectare. Nieuw Wulven is een recreatiegebied met als nevenfunctie natuur.  Aansluitend fietst u naar het helofytenfilter aan de Doornkade, beter bekend als de ‘biezenvelden’. 
klik hier voor de foto's

13 – Rondje Pontje + Pannenkoek 
Rondje Pontje is een gevarieerde fietstocht door het buitengebied van de gemeente en over de Lekdijk, Bij ’t Veerhuys krijgt u een pannenkoekenbuffet waarbij u uw eigen pannenkoek samenstelt.
klik hier voor de foto's14 – Warmtekrachtcentrale Vijfwal 
In de Warmtecentrale Vijfwal te Houten produceert Eneco sinds 2001 elektriciteit en warmte. Via een ondergronds leidingsysteem wordt het warme water aan ruim 2500 woningen in Houten geleverd. klik hier voor de foto's


15 – Wijnproeverij in Fort Jutphaas
Het in 1820 gebouwde Fort Jutphaas, sinds 1959 een Wijnfort. Vanaf 2008 is het, na renovatie, onderdeel van Rietveld Wines BV. Wij kunnen kennis maken met, of onze kennis vergroten van een breed assortiment van kwaliteitswijnen. U luistert naar een ervaren wijnkenner, maar u kunt uiteraard ook proeven van een aantal witte en rode wijnen met tussendoor een selectie uit fijne kazen. Een rondleiding door het Fort is inbegrepen.  klik hier voor de foto's


16 – Oudhollandse spelen en High Tea
We hebben een aantal oudhollandse spelen voor u geselecteerd. In kleine groepjes gaat u met elkaar de spelletjes van vroeger weer ‘beleven’. Aansluitend volgt een heerlijke High Tea.
klik hier voor de foto's

17 – Varen en bezoek aan vogelpark Avifauna
Om 11.45 uur ligt de Salonboot de 'Purperreiger' (Avifauna V, rolstoeltoegankelijke boot) voor ons gezelschap gereed aan de kade van Avifauna. De boot vertrekt voor een tocht door het Groene Hart. Na afloop van de vaart kunt u het vogelpark aan de overzijde van de weg bezoeken. 
klik hier voor de foto's


18 – Werkhoven, Sint Stevenskerk en Toren
De vierkante toren van deze kerk aan de Brink in Werkhoven is een historisch bouwwerk uit de 12e eeuw en staat vol met bijzondere voorwerpen.  De torenspits valt niet onder deze rondleiding en blijft het terrein van de koster voor het uithangen van de vlag. klik hier voor de foto's


19 – Ad van Liempt en de Maliebaan

In Utrecht ligt de unieke en statige, lommerrijke laan: De Maliebaan, met een rijke geschiedenis. U bent welkom tijdens een lezing van Ad van Liempt. U hoort wie er zoal tijdens de bezetting woonden en/of werkten aan de Maliebaan en waarom juist daar. Na de film wandelt u met een Gildegids over deze mooie laan en hoort u over de rijke geschiedenis. 
klik hier voor de foto's 


20 – CU2030
Met een kopje koffie of thee wordt u meegenomen in het verhaal over het Stationsgebied. De aanleidingen voor de stadsvernieuwing worden besproken; het achterstallig onderhoud sinds de bouw van Hoog Catharijne, de verloedering van de stad, een groeiend aantal reizigers, een groeiend aantal inwoners van de stad én de behoefte om het water weer terug in de singel te krijgen.
klik hier voor de foto's 

21 – Fietstocht Slot Zeist 
Een afwisselende fietstocht eerst door Houten en daarna via het landelijke gebied naar Zeist. Bij het slot Zeist maakt u een stop en krijgt u een rondleiding in het slot.  De fietstocht gaat verder via Odijk naar Werkhoven. Het uitgestrekte landschap trekt aan u voorbij. klik hier voor de foto's22 – Beroemde gedichten uit de Duitse Romantiek

Voordracht met muziek - Michiel Hagdorn “De wereld moet geromantiseerd worden!” schrijft in 1798 de jonge Duitse dichter Novalis en geeft daarmee een startsignaal voor de Duitse Romantiek. 
klik hier voor de foto's

 

23 – Museum Militaire Traditie, Driebergen
Een particuliere verzamelaar van militaria bracht zijn grote collectie uniformen, uitrustingstukken en wapens onder in een pand midden in Driebergen en maakte er een museum van: Museum Militaire Traditie.
klik hier voor de foto's 
24 – Bruggetjeswandeling Sterkenburg

In het Kromme Rijngebied, tussen de kastelen Sterkenburg en Beverweert, maakt u een wandeling langs verrassende plekjes. Vervolgens staat een rondleiding in kasteel Sterkenburg op het programma. Daarna volgt een flinke wandeling door de bossen, de velden en over de vele bruggetjes. klik hier voor de foto's 

25 – Filmvoorstelling in Theater Aan de Slinger

Ook dit jaar krijgt u een compilatie van alle activiteiten van deze zomer te zien. Film en foto’s zijn samengevoegd om u te laten genieten van de meeste activiteiten van deze zomerschoolperiode. Daarna sluiten we dit seizoen van de Senioren Zomerschool af met de film – ‘De man die Ove heet’ –.